Reklam

Firmalarımız

İtfaiye Meydanı Taşınıyor mu?

İtfaiye Meydanı’nda yer alan esnafımızın hak ve çıkarları korunacak

Ankara’nın tarihi semtlerinden Ulus’ta yer alan İtfaiye (Hergelen) Meydanı ve çevresinde ‘Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi’kapsamında gerçekleştirilecek dönüşüm hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ANKESOB) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya İtfaiye Meydanı’nda faaliyet gösteren çok sayıda esnaf katıldı. İtfaiye Meydanı’nın yeni çehresine dönüştürülmesi ile ilgili projenin anlatıldığı toplantıda bölge esnafı da kamulaştırma ve proje hakkında öğrenmek istedikleri tüm soruları sorarak görüşlerini bildirdi.

Ankara Yeni ve Eski Elbise Eşya Alıcı ve Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mükerrem Korkmaz, Tarihi İtfaiye Meydanı’ndaki işyerleri için kamulaştırma kararının çıkarılması ile birlikte burada faaliyette bulanan yüzlerce esnafın gelecek adına endişeli ve boynu bükük garip kaldığını, ama bir taraftan da umutla, olumlu ve iyi gelişmelerin bekleyişi içerisinde olduğunu kaydetti.

‘Amacımız; İtfaiye Meydanı’nın daha yaşanabilir hale gelmesi’

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gökşin, bilgilendirme toplantısında yaptığı sunumda projenin amacını bölgenin yaşanabilir hale getirilmesi olarak açıkladı. Gökşin, “Şu anda acele kamulaştırma kararı ile ilgili belediye olarak bizim en ufak bir çalışmamız yok. Size gelen tebligatlar yok hükmünde. Tebligatları unutun. Bu bölge Ankara’nın en eski bölgelerinden birisi. Nasıl Hamamönü, Hacı Bayram eski dokusuna kavuştuysa bu bölgenin de dönüşmesini istiyoruz. Yeniden yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu projeyi sizlere anlatacağız, sizinle birlikte bu proje üzerinde çalışacağız. Projede yapılması gereken şey İtfaiye Meydanı’nın daha yaşanabilir yer haline gelmesi. Binaları yıkıp dökmeden, projeyi uygulamak ana felsefemiz. Ben dün de sizinle beraberdim. Bugün de sizlerle beraberim. Yarın da sizinle beraber olacağım. Yapılacak işe yüzde 90 esnafımız evet diyorsa, yüzde 10 esnafımız da hayır derse biz yüzde 90 esnafımızın dediğini yaparız. Sizler belki de 1-1,5 yıl rahatsız olacaksınız ama daha sonra memnun olacaksınız. Benim kapım herkese açıktır. Kimseye yalan yanlış şeyler söylemem. Sıkıntıları beraber aşarız. Sizlerle beraber el ele bu projeyi daha iyi ve daha çabuk uygularız. Biz hiç kimsenin bu bölgedeki işyerlerini kaybetmesini istemeyiz. Binaları çok fazla yıkıp dökmeden size yerlerinizi devredeceğiz. İnsanlarımızı en az mağdur edecek şekilde bu projeyi tamamlamak istiyoruz. Hamamönü ve Hacı Bayram’ı göz önüne getirin, İtfaiye Meydanı’nı o şekle sokmak istiyoruz. Kafamızdaki plan, ana mantığımız bu.” diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Daire Başkanı Akar Pınar Üstün de proje hakkında bilgilendirme yaptı. Üstün, “Proje şu an plan aşamasında. Bu bölge için turizm, ticaret ve konaklama ağırlıklı plan onaylandı. Kaçak yapıların yıkılıp yolların açılabileceği bir konsept hazırlanıyor. Esnafı yerinden çıkarıp da tüm binaları yıkma gibi bir olay söz konusu değil. 10-15 kişilik gruplar oluşturun gelin beraber projede çalışalım. Kamulaştırma şu anda durduruldu. Ama Kamulaştırma kesinlikle yapılmayacak değil. Burada mülkiyet problemini çözebilmemiz ve bu projeyi çabuklaştırmak için acele kamulaştırma kararının elimizde olması gerekiyor. Sokaklarımızda cephelerde iyileştirme, giydirme ve bunlarda bir düzenleme olacak. Kimseyi yerinden etmeyeceğiz. Sadece güzelleştirme var. Hergelen Meydanı’nı yeniden tarihi ve kültürel mirasa uygun olarak düzenleyeceğiz. Burada yeni düzenlenecek sokaklarla, elden geçirilecek işyerlerinizle göreceksiniz müşterileriniz de artacak.” dedi.

‘Torunlarınıza bırakılacak bir projenin hayata geçmesine katkı sağlıyorsunuz’

Yapılan konuşmaları ve esnafın sorularını pür dikkat dinleyen AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan ise şunları ifade etti: “Hep beraber, hep birlikte bir şeyler yapma iradesiyle, samimi bir şekilde bu işi sahiplenirsek burada konuştuğumuz meseleleri hallederiz, hiçbir endişeniz olmasın. Dedelerinizden işleri devir alıp bugünlere getirdiğinizi ifade ediyorsunuz. İtfaiye Meydanı yeni haliyle inşallah torunlarınızın da bir şekilde buralardan kazanç sağlayacağı, işini geliştireceği, ticaret hacmini büyüteceği yerler olarak devam eder. Zaten gayret ve niyet de bu. Bizler siyasiler, yerel yönetimler, bürokratlar ve devlet yetkilileri olarak milletin, bireyin, vatandaşın, esnaf ve sanatkarın sorunlarını çözmek için varız. Burada en güzel şekliyle, çok daha iyi şartlarda sizlerin hizmetine ve istifadesine sunulacak bir proje olduğu konusunda hepimiz hem fikir olmalıyız. Çok açık ve net bir şekilde burada bir mağduriyetin olmayacağı, iş kalitesinin ve hizmetinin çok daha yukarılarda olacağı, ticaret hacminin çok daha artacağı ve bereketleneceği, tüketicilerin, vatandaşların, müşterilerinizin çok daha rahat sizlere ulaşabileceği, sadece bu bölgenin değil tüm Ankara’nın ve hatta diğer illerden gelinerek buralarda alışverişin yapılabileceği bir mekân olması konusunda bir proje ortaya koyuyor ve bunun takipçisi oluyoruz. Bunu yaparken de diyoruz ki; ‘buyurun gelin’, ‘şu yanlış’, değiştirelim, ‘şöyle olsa daha iyi olur’, yapalım. Çünkü burası sizin ekmek kapınız. Daha iyi hangi şartlarda hem halkın, hem vatandaşın, hem tüketicilerin hem de sizin hayat standardı, ticaret gücü, rekabet imkânları, marka değerleri nasıl yükseltilebilirse onun gayreti içerisinde olmalıyız ve onu da yapabiliriz. Ankara’nın markalaşması için bu tür projelere ihtiyacımız var. Bu proje Ankara için bir değer ifade etmektedir. İş kalitesinin artacağı, hizmetin daha iyi olacağı bir yer, alışverişin yapılacağı uygun bir mekan olması, bu projenin amacıdır. Burada iyi niyet, samimiyet, irtibat, diyalog ve işbirliği içerisinde çözülemeyecek hiçbir mesele yok. Biz burada hep beraber bir şeyler yapmak, sizin şartlarınızı iyileştirmek için bir proje ortaya koyuyoruz ve sizlerin bunu sahiplenmenizi istiyoruz. Sizler burada torunlarınıza da bırakılacak bir hizmetin, projenin hayata geçmesine katkı sağlıyorsunuz. Bu proje sizlerin, bizlerin, odamızın, Ankara Büyükşehir Belediyemizin, tüm vatandaşlarımızın ve Ankaralının olacak ve yıllar sonra bile hayırla yad edilecek.”

‘Esnaftan yana tavır sergilenmelidir’

Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner de toplantının sonunda yapılan konuşmaları özetleyerek görüşlerini şöyle dile getirdi: “Arkadaşlarımız tabii ki yapılacaklara şüpheyle yaklaşıyorlar. Geçmişte yaşanan sıkıntılı örnekler var. Bu bölgede gerçekten dedesinin dedesinden kalan işyerlerinde faaliyet gösteren esnaf arkadaşlarımız var. Önemli olan sonuca gitmek. Ali Gökşin Abimizin dediği gibi artık bu sağlıksız, düzensiz yapıyla orada esnaflık yapılamaz. Buradaki sorunun çözülmesi lazım. Dolayısı ile buranın elden geçirilmesi, çağa uygun yenilenmesi, fiziki yapısının değişmesi lazım. Bu yapılırken de bize düşen esnaf arkadaşlarımızı mağdur etmemek, onların hakkını teslim etmek. Biz müjdeleyici olacağız. Belediye ve devlet olarak esnaftan tarafa tavır sergilenmelidir. Benim gözlemim bu yönde. Bu işin esnafımızın menfaati doğrultusunda halledilmesi lazım. Birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek zorun üstesinden geliriz. Bundan sonra da toplantılarımızı sık sık yapar, diyalog halinde olmaya devam ederiz. Biz sizi burada ağırlamaktan da mutluluk duyarız. Sizlere daha sağlıklı ortamlarda nasıl hizmet sunarız, sizler insanlarımıza daha iyi hizmeti nasıl sunarsınız, bunu hep birlikte değerlendireceğiz. Devletimiz büyük bir devlet. Bu işi rahatlıkla çözer. Asıl olan samimiyet ve işbirliği. Zaten bunun sözünü Sayın Vekilimiz Murat Alparslan Bey verdi. Biz sizin yanınızdayız dedi. Büyükşehir Belediyesi olarak da Ali Gökşin Başkanımız bunun sözünü verdi. Ali Gökşin Başkanımızın ve Ankara Milletvekilimiz Murat Alparslan’ın sözlerinin de arkasında dururuz. Bizce, anlaşılmayan hususların tartışılması ve değerlendirilmesi noktasında ilgili arkadaşlarımızın da bulunduğu verimli bir toplantı olmuştur. İşi hep birlikte Allah’ın izniyle çözeriz. Ben de bu konunun esnafımız adına yakinen takipçisi olacağım. Allah yar ve yardımcımız olsun.Esnaf arkadaşlarımıza işlerinde bereketli kazançlar dileyerek toplantıyı sona erdiriyorum.”

Kaynak : https://www.ankesob.org.tr/itfaiye-meydaninda-yer-alan-esnafimizin-hak-ve-cikarlari-korunacak/

Bu gönderiyi paylaş

Yorumlar ()